Zákusok s kešu orieškami

Zákusok s kešu orieškami

CESTO:

2 šálky vlašských orechov  (cez noc namočené)  1 šálka namočených fíg, 4 PL karobového prášku, troška vanilky v prášku.

PLNKA:

Kešu oriešky, ktoré boli namočené aspoň 2 hodiny, zlejeme a zmixujeme s obľúbeným sladidlom a 1 PL citrónovej šťavy.

Cesto natlačíme do vhodnej nádoby, necháme postáť v mrazničke pol hodiny, navrstvíme plnku a dozdobíme.

Guľky s tahini

Guľky s tahini

1 hrsť  orechov, 3 PL tahini, 2 PL kakaa, ? ČL škorice, 1 PL medu (agáve sirup), štipka mletej vanilky.

Všetko zmixujeme, vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v nastrúhanom kokose.

Orechový zákusok

Orechový zákusok

Plnka je z mandlí, cesto z vlaš.orechov

2 šálky orechov (vlašské orechy, mandle… cez noc namočené)  1 šálka datlí, 4 polievkové lyžice kakaového prášku alebo karobového prášku, troška vanilkovej esencie, alebo vanilky umletej (lusk vanilky popučiť v mažiari).

V kuchynskom robote všetko zmixujeme. Vhodnú nádobu vystelieme papierom na pečenie a vtlačíme tam cesto a necháme postáť v chladničke. Potom navrstvíme plnku, posypeme kakaom a pokrájame.

Plnka:1 a pol šálky kešu (2 hod. namočené) alebo olúpané mandle, pol šálky vody, 2 poliev.lyžice PL medu, 3  PL kokosového oleja (dostať v bioobchode), 1čajovú lyžičku vanilkového extraktu, štipka soli.

Všetko zmixovať na homogénnu zmes a namiesť na koláč. Mixovať sa môže v mixéri, ale stále treba stierať steny, ale lepšie je to v kuchynskom robotovi kde sú nože v tvare písmena S.

 

Tento je s kešu orieškami v plnke a v ceste je viac kakaa.

kesu orechz a kakao

Valčeky – čo špajza dala

Valčeky – čo špajza dala

Zvyšky zo sušeného ovocia a orechov po namočení zmixovať, pridať kakao, kokosovú múčku, med.

Vytvoriť valčeky, ktoré obalíme čím chceme.

Orechové guľky

Orechové guľky

  • 1 šálka vlašských orechov, 1 balenie fíg, 2 PL medu, 1 PL kakaa, 1 banán, kokos na obalenie.
  • 1 šálka mandlí, 1 balenie odkôstkovaných datlí, 2 PL medu, 1PL kokosového oleja mandľové lupienky na obalenie
  • 1 šálka lieskových orieškov, 1 hrsť hrozienok, ? ČL mletej škorice, 2 PL medu, 1 PL oliv.oleja, kakao na obalenie

Orechy a sušené ovocie na noc namočíme do prevarenej vychladenej vody. Ráno zmixujeme v mixéri alebo v kuchynskom robote kde sú nože do tvaru „S“. Pridáme ostatné suroviny. Hmotu tvarujeme do tvaru guliek a obalíme alebo vytvoríme roládu, ktorú dáme schladiť. Aby recepty vyšli lacnejšie polovicu orechov môžeme nahradiť slnečnicovými semienkami.