OVOCIE, každý to predsa vie, vezme jablko a zahryzne. Hotovo. Prečo potom mnoho ľudí trápi nafukovanie, keď si dajú za dobrým obedom jablko?
Čo sa týka jedla, pre človeka je ovocie najzdravšie jedlo na svete, avšak iba vtedy, ak ho vie správne jesť. Jeho častá konzumácia je jeden zo spôsobov ako si preventívne posilniť zdravie.
Ovocie obsahuje veľa vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, enzýmov a fytoaktívnych látok, a preto je dôležité jesť ho samostatne na prázdny žalúdok, aby sa vstrebali tieto pre telo dôležité látky a až vtedy sa využije potenciál ovocia. Ako jediné jedlo nevyžaduje trávenie, teda žiadne tráviace enzýmy nemusí telo vyrábať, lebo enzýmy sú už v ovocí.
Ak sa ovocie stretne v žalúdku s jedlom, ktoré vyžaduje trávenie, dostane sa do kontaktu so žalúdočnými kyselinami (tráviacimi šťavami), ovocie začne kvasiť a premení sa na kyselinu. A tak všetky pozitíva ovocia sa premenia na negatíva. Spôsobí to kvasenie škrobov a hnitie bielkovín ? nafukovanie brucha. Mnohí to nevedia, preto navštívia lekára, dostanú liek na trávenie s odkazom, že majú citlivý žalúdok.
Ovocie sa v našej kultúre je ako zákusok, je ozdobou stola na hostinách. Často ho ľudia jedia, keď to preženú s ťažkým jedlom, dúfajúc, že ovocie im uľaví.
Kto začína jesť ovocie po prvýkrát nalačno, môže trpieť hnačkou, pretože hrubé črevo sa detoxikuje od niekoľkoročných nánosov. Preto sa s ovocím začína postupne, najprv jeden druh a postupne skúšať kombinácie, ktoré nám vyhovujú.
Kombinácia ovocia so zeleninou nie je vhodná, lebo zelenina vyžaduje dlhšie trávenie ako ovocie. Výnimkou je kombinácia zelenej listovej zeleniny s ovocím a mrkva s jablkom. Ovocie obsahuje pravé sacharidy – cukor fruktózu – prejde žalúdkom a je absorbovaný črevnou stenou, bez toho, aby bol nejako spracovaný. Tým telo ušetrí veľa energie. Všetko ovocie, ktoré zjeme musí byť čerstvé, lebo každou tepelnou úpravou sa ničia enzýmy a zdravé ovocie sa stáva mŕtvou potravou. Žiadne kompóty, detské výživy ani ovocné koláče nám neprinesú zdravie.
Takže, jete ovocie správne? Okrem toho, že ho môžte jesť tak ako ho príroda utvorila, môžete vyskúšať: Ovocné šaláty, kde si nakrájate to, čo máte radi. Je to vhodná desiata pre školákov. Ovocné šťavy urobené na odšťavovacom lise. Sú šetrnejšie než odšťavovače- odstredivky. Zelené ovocné nápoje tzv. green smoothies, kde sa ovocie zmixuje so zelenou listovou zeleninou alebo bylinkami. V lete prekvapte svoju rodinu ovocnými nanukmi, isto osviežia v horúcom počasí.
Hocakú formu konzumácie ovocia si vyberiete, myslite na to, že to, čo rastie pri vás, je to najvhodnejšie ako to, čo sa obralo zelené a muselo prejsť niekoľko kilometrov a potom umelo dozrievať v komorách. Platí zásada: prirodzene dozreté, z nášho klimatického pásma a hlavne SUROVÉ.
S láskou Betka